GÃ¥ til indhold Åben navigation Luk navigation
Blogindlæg

Internet of Things: Velsignelse eller forbandelse?

Det er grundlaget for nyskabende tendenser som ”Smart Cities” og ”Smart Metering”, hvor man udnytter teknologien til at forenkle adgang og brug af elmålere, gadelys, alarmanlæg, sensorer med mere.

Med IoT er ”always on” ikke længere et tilvalg. Det er en naturlighed. Og det bliver større, end de fleste kan forstille sig. Gartner Group anslår, at der vil være 16 milliarder enheder forbundet på verdensplan i 2020. 

Og lad mig bare svare på blogoverskriften med det samme.

IoT er både en velsignelse og en forbandelse. Det muliggør nemlig, at virksomheder kan optimere processer og ressourcer i forskellige dele af værdikæden. Men det medfører også en ægte sikkerhedstrussel for private mennesker, såvel som virksomheder.

IoT in real life
Tænk på reklameskiltet ved dit lokale busstoppested. For få år siden skulle en mand fysisk udskifte et stykke papir med ugens nyeste reklame. Senere kunne han opdatere den digitale stander med en USB-pen, hvorpå der lå reklamer-filer til hele måneden. I dag kan han gøre det på et par minutter fra sit skrivebord gennem et digitalt netværk.

Der er flere teknologier bag denne udvikling. ”M2M” (Machine 2 Machine) – dedikerede data-simkort, der i stigende grad er fundamentet i løsninger til flådestyring, alarmanlæg og reklameskilte m.m. Og ”M2H” (Machine 2 Human), som findes i intelligent tøj og sensorer.

Kort sagt; IoT er overalt – og bliver mere og mere vigtigt for os alle.

Så hvori består truslen?
I takt med udbredelsen og modningen af digitale markeder skyder nye producenter frem. Sikkerhedsrisici opstår, fordi mange af deres produkter er baseret på embeddede systemer (industrielt indlejrede computere) og varianter af Linux som styresystem.


Studier har vist, at en ubeskyttet Windows, der sættes online, kan være inficeret med eks. malware i løbet af 20 minutter. Selv med optimistiske briller vil det betyde, at et embedded linux-system kan være kompromitteret i løbet af et døgns tid.

Problemstillingen er, at en PC kan sikres med løbende opdateringer, men det gælder ikke indmaden i fx et overvågningskamera. For den er ikke ”født” med sikkerhed i tankerne. Og hvis først overvågningsenheder, lyskryds eller virksomhedens netværk kan overtages relativt let af hackere og andet skidtfolk, så er dystre scenarier som i filmen Die Hard 4.0 ikke langt væk … i teorien og i praksis.   

Hvorfor/hvordan forholder Nianet sig til dette?
Vi leverer sikkerhedsløsninger, herunder anti-DDoS-beskyttelse og firewalls, og det er vores ansvar at hjælpe til i en verden, hvor vi ved, at der allerede nu registreres DDoS angreb fra botnets baseret på fx inficerede videoovervågningskameraer.

Så vi ønsker at bidrage til en udvikling, hvor danske virksomheder tænker sikkerhed ind i løsningerne fra start. Her kommer vores landsdækkende fibernetværk i spil, da vi kan understøtte tilslutninger i hele Danmark som en del af et lukket netværk.

Men forebyggelsen skal ske fra flere sider, hvilket også afspejler sig i de råd, som jeg ofte giver virksomhederne:

Tænk i lukkede netværk, hvis det er muligt. Online er fint, men ikke altid for enhver pris. Der er systemer som ikke nødvendigvis skal deles, så hav en klar holdning til, hvilke data man har i sine netværk.  

Gør vi dette, undgår vi, at IoT bliver en sikkerhedsmæssig forbandelse, men tværtimod lever op til sit potentiale som ren, grænseløs og effektiviserende velsignelse til gavn for os alle. 

Erik Varn Semey
Solutions Architect, Nianet

Live Chat Software